Wednesday, June 10, 2009

Meniti Bersama BAHASA

(Bahagian 2)

Maka, dengan nawai itu yang ikhlas saya sukarela membantu BAHASA. Boleh dikatakan seminggu dua atau tiga kali Allahyarahama datang ke rumah saya untuk perbincang bagaimana tentang BAHASA.

Dalam satu pertemuan sastera saya di ajak oleh Alllayarahma Hajah Sairah untuk hadir sama, selepas pertemuan Allahyaraham Dr. Othman Puteh memperkenalkan seorang Pensyarah yang memintai sastera iaitu Siti Mariam Mohamed, menurut Allahyaraham Othman Puteh beliau berminat untuk menjadi ahli BAHASA. Allayarahama Hajah Sairah begitu gembira menerima Siti Mariam menjadi ahli, maka bertambah seorang lagi ahli yang begitu kometid tentang Ngos.

Pada masa yang sama jugalah beliau meraya supaya BAHASA di beri menadat untuk mengendalikan Syembara Deklemasi Puisi Peringat Negeri Sabah. Allahyaraham Dr. Othman Putih berjanji akan mengemukakan permintan beliau kepada Tan Sir.
Allahyarahama Hajah Sairah menggalaskan harapan yang begitu tinggi kepada saya dan Siti Mariam untuk menyempurnakan impiannya melihat BAHASA terus gemilang, sebab di belakang begitu ramai yang tidak bersetuju dia menjadi Ketua Satu. Saya dan Siti Maraim di lantik sebagai ahli biasa, tetapi terpaksa memikul tanggungjawab yang cukup besar iaitu membuat kerja-kerja sebagai Setiausaha dan Penolong Setiausaha. Menurut beliau Setia Usaha yang dilantik gagal memikul tanggungjawab yang diamanahkan.

Maka bermula saya dan Siti Mariam, sebagai kerja-kerja campur aduk, tetapi untuk BAHASA kami cekalkan juga hati untuk meneruskan impian dalam masa yang sama pelbagai. Kritikan yang terpaksa kami pikul saya dan Siti Mariam saling memberi nasihat antara satu sama lain. Dalam kekeliruan yang mana satu wajar di dengari. Orang luar ( masyarakat keliling yang pernah terlibat dalam BAHASA sama ada masih ahli atau tidak ) tetap memberi perhatian kepada BAHASA khususnya kepada YDP. Mereka membuat tuduhan kemenangan YDP adalah kerana pengaruh wang semasa pemilihan dahulu.

Dalam kontek ini, saya tidak dapat memberi apa-apa komen, sebab pemilihan pada April 1996 kalau tidak silap saya, saya tidak. Saya mula teerlibat dalam BAHASA pada tahun 1996 selepas pemilihan, apabila Setiausaha yang dilantik tidak menjalankan tugas-tugas mereka. Saya dan Siti Meriam dengan senang hati membuat kerja-kerja Setiausaha yang tidak bertauliah.
Walaupun demikian saya. dan Siti Meriam membantu YDP membuat pelbagai program yang YDP rancang yang cukup besar dan hebat. Salah satu daripadanya iaitu DIALOG BERNEO. DIALOG BERNEO adalah satu program Negeri; iaitu program pertemuan penulis Semananjung, Brunei, Labuan, Saarwak dan juga Indonesia yang diundang untuk menyertai program tersebut.

Maka, saya dan YDP mulalah mengangkat kertas kerja ke sana ke mari dengan bantuan Professor Tan Sri Ismail Hussin, Allahyaraham Othman Putih untuk meminta bantuan daripada beberapa badan swasta, dan kerajaan untuk membiyai program tersebut. Syukur kerajaan negeri menyumbang RM 70,0000 untuk menjayakan program tersebut dan beberapa badan Ngos badan-badan berkanun.

Persediaan progom ini cukup mengguggah di mana saya dan Siti Mariam bertungkus lumus, ahli-ahli hanya sebahagian sahaja membantu atas alasan mereka tidak bersetuju dengan kepimpinan beliau. Saya terpaksa meminta bantuan dari kawan-kawannya. Azmi Mohamad YDP Kelab Kembara Kinabalu banyak membantu menyiapkan Antologi Salam dari Teluk. Pelajar-pelajar Puan Siti Mariam turut sama menjayakan acara yang cukup besar melibatkan peserta dari luar negeri Sabah. Mesyuarat demi mesyuarat di adakan untuk melantik tenaga kerja.

Saya dan Siti Mariam begitu gerun dengan tenaga kerja yang terbatas berhadapan pula dengan acara yang cukup besar iaitu program besar yang melibatkan peserta dari luar iaitu Brunei, Indonesia dan Semenanjung Malaysia. Saya takut acara itu tidak berjaya; bayangkan satu jawatan itulah nama yang berulang-ulang menanggungnya. Tetapi mereka semuanya berkerja dengan sungguh-sungguh. Ahli-ahli dari cawangan turut membantu apa-apa yang perlu pada hari kejadian. Allhamdulillah, Dialog Berneo terlaksana dengan jayanya. Sebuah antologi Salam dari Teluk berhasil diterbitkan hasil karya dari para penulis yang menghadiri Dialog Berneo.

Selepas Dialog Berneo berjalan dengan jayanya, YDP BADAN BAHASA berharap ianya adalah jalan mula untuk terus melangkah menuju kejayaan. YDP mengajak mengajak Rubiah Nordin, Jasni Matlani, dan beberapa orang lagi untuk menjadi ahli Bahasa. Setiap ada kelapangan pertemuan akan diadakan untuk perbincangan mencari jalan bagaimana caranya untuk mejayakan impian YDP dan ahli semua melihat BAHASA untuk terus aktif dan berkemampuan untuk terus berjaya. YDP juga memujuk Haji Arifin Arif untuk menjadi ahli, tetapi Haji Arifin tidak dapat menerima tawaran atas tuntutan kerja.

Sejak tahun 1999 hingga 2003, BAHASA bergolak dalam diam apabila orang luar mendesak saya untuk mengadakan Mesyuarat Agung, ramai orang luar dan orang-orang tertentu tidak bersetuju dengan YDP iaitu Allahyarahama Sairah menjadi YDB, saya, siti Meriam dan Rubiah Nordin yang menjadi pendengar setia setiap komen. Tetapi ada juga kemuskyilan dihati saya kenapa mereka-mera ini tidak berani berhadapan dengan YDB. Apabila berhadapan dengan YDP bukan main mereka memuji itu dan ini9, tetapi apabila di belakang mengutuk sampai tak larat mendengar.

Dalam gelora melanda YDP dengan semangat yang utuh terus menjadi pemimpin BAHASA, saya puas melihat dia dalam senyum dan tangisnya untuk memperjuangkan BAHASA. Dia dengan rela hati mengeluarkan wang ringgit sendiri untuk membayai BAHASA. Ada kalanya apabila ahli meminta wang untuk pgrogram, dia akan membantu dengan duitnya sendiri, menurutnya sebagai sedekah. Apa yang penting bagi beliau BAHASA harus bergerak.

YDP melahirkan rasa bangga kerana BADAN BAHASA pada masa itu telah di terujui oleh penulis-penulis yang cukup hebat. Banyak aktiviti yang beliau rancang, tetapi begitu sukar untuk mendapatkan dana memandangkan pada masa itu Allahyarahama di senaraikan sebagai sebagai penyokong parti pembangkang, secara tidak langsung saya juga sering mendengar ketidakpuasan hati orang luar dan meminta beliau membuat kenyataan andainya beliau tidak terlibat seperti yang diwar-warkan.
Perkara ini memberi impak yang cukup besar kepada BAHASA, kerana Badan Kerajaan,.Ngo’s begitu memandang berat tentang kedudukan YDP yang dicop sebagai Pembengkang. Saya rasa hal ini benar-benar tidak adil, kalau dia seorang yang di Cop sebagai pembengkang, kenapa orang lain yang yang harus menerima hukuman.
Kerana kemelut ini BAHASA yang sewajarnya diberi geran bebentuk tanah di kawasan Printing Sabah Oleh Ketua Menteri Sabah pada masa itu Datuk Yong Teck Lee. Pada masa itu saya, Siti Meriam, Hashim ibrahim dan Ibrahim Samad datang berjumpa dengan Datuk Jamdin Buyung. Beliau memberi sedikit maklumat. Kami mengisi borang dan juga menulis surat ke Jabatan Tanah dan Ukur untuk mengemukakan boring permohonan mengikut prosuder yang dikehendaki.

Beliau memang seorang yang berpendirian tegas dalam semua hal, itu yang agak mebebankan saya dan kawan-kawan yang lain meminta kerjasamanya untuk meletakkan jawatan sebagai YDP sesuatu yang tidak mungkin berlaku. Beliau berkata Ngo’s adalah satu badan yang seharusnya dilihat dari pandangan yang telus dajn ikhlas; bukan melihat dari segi peribadi. Ngo’s adalah satu perjuangan, kalau mahu melihat Ngo’s itu maju, kita tidak boleh melihat siapa di dalamnya! Begitu kata beliau.
Satu hal yang saya kagumi Allahyarahama, apa yang saya lihat beliau
Begitu tekad melestrasikan impiannya untuk melihat BAHASA itu untuk terus bernafas, meskipun begitu banyak kendalanya, buat kali pertama saya melihat dia menangis apabila terbaca kutukan yang tersebar di Internet, saya sendiri pun amat terkilan betapa memperjuangkan BADAN BAHASA maruah kami dicalar-calar.

Ya! Allah! Inikah bayaran termahal yang perlu kami terima kerana memperjuangan BADAN BAHASA. Aku terkedu dengan sikaf manusia yang tidak bertanggungjawab, Bahasa tidak memberi pun harta atau kemewahan mahu kepada beliau atau kepada sesiapa sahaja yang menjadi ahlinya. Malah sebagai rasanya terlalu banyak masa dan wang kita yang terpaksa kita korbankan. Tetapi kerana cintakan Bahasa dan juga ingin melihat BADAN BAHASA itu terus bernafas, onaknya diterurusi juga dengan ketabahan dan kesabaran.

Sewaktu menghadiri satu mesyuarat GEPENA di Kuala Lumpur, beliau begitu gembira apabila salah seorang AJK Tertinggi GEPENA memaklumkan bahawa TAN SRI telah bersetuju BAHASA akan mengendalikan Syembara Deklemasi Peringkat Bahagian dan berkerja sama dengan DBP untuk Syembara Peringkat Negeri.

Beliau sekali lagi menghidupkan BAHASA di cawangan-cawangan yang agaknya sudah lama berehat. Beliau menghubungi penulis-penulis di setiap cawangan untuk menghidupkan semula. Beliau juga bertindak sebagai Hakim dalam Syembara yang diadakan di setiap ZON iaitu Sandakan, Beaufort, Keningau, Tawau dan Kota Kinabalu. Dalam kesempatan beliau berkempen untuk menjadi ahli BAHASA.
Setiap kali ada bengkel puisi atau cerpen, beliau akan mempelawa para penulis baru untuk menjadi ahli BAHASA. Maka itu sewaktu mesyuarat Agung pertama selepas beberapa tahun tidak mengadakan mesyuarat, begitu ramai perwakilan penulis-penulis baru yang datang. Pemilihan itu di adalan di Berjaya Palace.

Tahun 1999 Pemilihan itu di hadiri oleh mantan YDP iaitu Haji Ismail Abas, ahli-ahli Bahasa yang lama iaitu Haji Ismail Bungsu, Alahyaraham Datu Bendara Datu Alang dan ramai lagi. Dalam pemilihan tersebut sekali lagi Allahyarahama Sairah memenangi dalam pertandingan itu; tetapi malangnya kemenangan beliau di tuduh dengan pelbagai kenceman; walhal pemilihan telah di sempurnakan secara telus, dan pengundi tahu apa yang mereka buat, Menurut mereka. Mereka tidak mahu menukar kepimpinan atas alasan beliau seorang yang kometid dan mudah mendengar apa kehendak mereka. Disamping itu juga menurut mereka beliau mudah didekati.

Dalam kemelut yang saya kira semakin meruncing, BADAN BAHASA tetap bergerak sebagai NGO dalam sastera, dimana Deklemasi Puisi peringkat negeri Sabah terus berjalan setiap tahun, dan beberapa program kecil-kecilan juga berhasil dikendalikan dengan peruntukan yang kecil bantuan dari GAPENA dan badan-badan berkanun dan orang peseorangan yang masih setia kepada BAHASA. Dalam diam satu antologi Puisi dapat diterbitkan.
BADAN BAHASA sendiri diberi mandat oleh GEPANA menerbitkan makala tahun. Sidang Pengarangnya Allahyarahma Sairah, Pengarangnya Jasni Matlani, Saya dan Mariam Mohamed. BADAN BAHASA tidak juga terpinggir dalam apa juga aktiviti yang di adakan oleh badan-badan Ngo. BADAN BAHASA sendiri masih termampu membuat program-program yang lain.

Orang luar sudah berani membuat pelbagai andaian yang negatif tentang BAHASA. Dan terus mendesak saya untuk membuat mesyuarat tergempar. Sebagai kawan suka dan duka YDP saya dan beberapa kawan amat tertekan. YDP bukan calang-calang orangnya, dia sendiri ada sebab kenapa tidak mengadakan mesyuarat agung sekian lama. Sehinggakan kerabat dari Kuala Lumpur datang sendiri ke rumah YDP memujuk untuk membuat Mesyuarat Agung. YDP tetap dengan keputusannya tidak akan mengadakan mesyuarat dalam waktu yang terdekat.

BADAN BAHASA seperti biasa terus menerus membuat kegiatan, ancama dan kutukan dari orang luar YDP buat tidak tahu. Malah dia meminta kami untuk terus bersabar dan meneruskan perjuangan yang belum usai. Dalam pada itu BADAN BAHASA berhasil juga membuat program Sepetang Bersama Drs. Yumadi, Halal Bil Halal dan macam-mcam lagi. Ini buktinya ketekunan beliau dalam memperjuangkan BAHASA dan Sastera itu tidak ada sempadan, beliau tidak mempedulikan semua kendela.

Sepanjang 2000 sehinggalah awal 2003, Bahasa berhadapan dengan pelbagai kemelut dalaman dan luaran. Allahyarahama dalam keadaan yang kurang sihat meneruskan juga perjuangan untuk menyemarakan dunia sastera itu dengan bantuan GEPENA dan sesekali memohon ikhsan dari saudara Haji Arifin Ariff, Jabatan Belia dan Sukan (Persekutuan), Jabatan Kesenian Kota Kinabalu dan DBP Cawangan Kota Kinabalu. Syukur alhamdulillah kesemuanya memberi kerjasama yang baik dengan menyalurkan pelbagai bantuan dan BAHASA berupaya membuat pelbagai program dan sebuah program yang paling besar iaitu Setanggi Puisi, di mana program julung kali di adakan itu beberapa Menteri dan Tim. Menteri turut mendekelamasikan puisi.

Semakin hari BADAN BAHASA semakin menghadapi kemelut yang begitu ketera, di mana ahli-ahli BAHASA sendiri mula rasa tidak puas hati dengan kepimpinan YDP, masalahnya hanya kerana BADAN BAHASA gagal mengadakan Mesyuarat Agung. Saya sendiri tidak tahu kenapa YDP tidak bersetuju mengadakan Mesyuarat Agung . Saya jadi kalut, sebagai pemimpin memang YDP ada tokoh kepimpinan yang tidak boleh dicangkal. Dia ada idea yang cukup hebat. Dia ada cita-cita yang cukup besar.

Beliau tidak akan berundur selagi tidak dapat memilik tanah yang dijanjikan oleh Ketua Menteri. Beliau bercadang akan membina sebuah bangunan setinggi tiga atau empat tingkat dalam bangunan itu dakan asrama untuk menampung penulis-penulis dari luar Kota Kinabalu, geleri untuk penulis dan Mezium. Dia mahu memertabatkan kedudukan penulis. Tingkat selebihnya akan disewakan, dananya akan disimpan untuk menampung keperluan yang lain khusus untuk penulis. Dia tidak mahu penulis-penulis mengharapkan ikhsan dari mana-mana pihak. Menurut beliau dia mahu BAHASA dikendalikan sebaik mungkin dan memberi menafaat kepada penulis-penulis. Saya, Siti Mariam, Rubiah dan YDP sendiri terus berusaha untuk mendapatkan tanah itu. Akhir sekali YDP memberitahu permohonan tanah itu sudah di peringkat Jabatan Tanah dan Ukur, tetapi sehingga kini saya sudah tidak dapat menerima seberang berita tentang tanah itu.

Ada waktunya apabila masa terluang apabila ada pertemuan beliau menyuarakan rasa hatinya. Menurut beliau dia melihat ada dua insan yang layak menjadi pemimpin Bahasa yang berketrampilan. Tetapi katanya lagi dalam masa yang terdekat dia masih ingin meneruskan kepimpinannya. Dia akan berundur setelah semua impiannya membina BAHASA mencapai kejayaan yang gemilang. Sebab dia yakin BAHASA belum digerakkan menuju impian sekiranya semua ahli bersatu hati untuk menjayakan.

Dulu saya ambil alih BAHASA ini ibarat sebuah pondok yang hampir rebah, setelah itu saya dirikan dan baik pulih sehingga menjadi sebuah rumah yang baik dan seterusnya kita isikan dengan pelbagai perabut untuk mencantikkannya. Dari kosong sehingga apa yang kita lihat, dan sekarang berpusu-pusu pula orang menukar kepimpinan saya. Apa kurangnya saya? Itulah kata-kata beliau yang masih tersimpan dihati.
Sepanjang bersama beliau memang saya lihat kesungguhannya tidak dapat dicanggkal untuk melihat BAHASA meraih kegemilangan. Sebahagian daripada waktunya diperuntukkannya untuk memulihkan BAHASA, tetapi sayang harapannya tidak menjadi kesampaian kerena terlalu banyak kendala yang menjadi penghalang. Adakalanya untuk BAHASA beliau rela merendahkan dirinya berjumpa dan berbincangan dengan orang-orang tertentu tentang BAHASA tetapi sehingga saat akhirnya beliau bersama BAHASA, BAHASA masih di takuk yang sama.

Hampir lapan tahun beliau memperjuangkan BAHASA dan dibantu setia oleh saya, Jasni, Rubiah, Siti Mariam,. Dayang Salmah, Mad Sakiran, Maznah, Haji Jalidar, Othman Radin dan rakan-rakan yang lain. Othman Radin satu-satunya penulis yang menyokong penuh pejuangan YDP, dan apapun keliling cakap tentang YDP dan BAHASA dia tetap dengan kesetiaannya yang padu memberi semangat kepada YDP. Menurut pandangan beliau; Hajah Sairah memang layak menjadi pemimpian BAHASA, kerana dia benar-benar memperjuangan BAHASA. Saya tidak menyengkal kienyataan itu, Hajah Sairah memang berniat baik untuk memperjuangankan BAHASA. Dia telah berusaha sebaik mungkin.

Walaupun BAHASA tidak mampu mengukir nama sampai ke kumcak seperti mana yang diimpikan; tetapi YDP berjaya juga menempah satu kejayaan saya kira dulunya Syamabera Puisi yang dikendalikan sepenuhnya oleh DBP, tetapi beralih arah kepada BAHASA. Beliau juga sering meminta kepada Allahyaraham Dr. Othman Puteh supaya penulis-penulis Sabah di beri ruang untuk menyampaikan ceramah di pertemuan yang besar di Semenanjuang. Beliau juga sering menuntut supaya penulis-penulis Sabah diberi ruang untuk majalah sastera dan juga diberi hak yang sama dalam apa juga peluang. Menurut beliau penulis-penulis Sabah tidak kurang hebatnya dari penulis Semenanjung. YDP memang seorang yang ada cita-cita bukan saja memperjuangan NGO, tetapi ia merangkumi tentang penulis-penulis itu sendiri. Dia mahu mengangkat penulis-penulis di tempat yang sepatutnya.

Beliau seorang insan seni yang benar-benar mencintai seni itu tidak ada duanya, ada waktunyan demi seni egonya lebur. Menurut beliau BAHASA adalah meruapakan rumah kedua baginya. Dan kalau diberi pilihan beliau tidak akan berundur sebelum dapat merealsasikan impiannya BAHASA menjadi sebuah Ngo yang berjaya. Terlalu banyak impiannya yang dia lakar, impian tentang kebaikan penulis-penulis dan Ngo’s.
April 2003, walaupun berat hati kepimpinan terpaksa di tukar; ini pemilihan yang banyak meninggalkan sejarah kelukaan kepada semua pihak, ada kesepakatan untuk menukar kepimpinan. Kalau tidak barangkali sampai akhir hayatnya beliau tetap menjadi YDP.

Pun begitu beliau berharap orang yang akan menggantikan sebagai YDP, kalau tidak Haji Arifin, dia berharap penuh kepada Jasni Matlani. Beliau berkata Jasni Matlani ada kewibawan menjadi seorang pemimpin..
Syukur alhamdulillah imipan Alahyarahama sudah menjadi kenyataan. Jasni Matlani telah menyambung cita-cita beliau. Dan saya merasa lega kerana apa yang Allahyarham impian secvara tidak langsung sudah tertunnai. Mudah-mudahan Saudara Jasni dapat merealsasikan impian para penulis. Sebagai pencinta saya tetap memberi sokongan. Al Fatihah untuk Allahyarahama Sairah Haji Atin.

No comments: