Thursday, August 6, 2009

Aktiviti BAHASA SEPANJANG JULAI 2009

1). BENGKEL BAHASA; PENULISAN CERPEN INTENSIF yang telah berjaya dilaksanakan pada 7 Julai 2009, bertempat di Pejabat Pengelola DBP Sabah. Dikendalikan oleh YDP Encik Jasni Matlani, Timbalan Setiausaha, Cik Ruhaini Matdarin dan AJK Dr. Chacho Bullah.

2). BICARA KARYA; NOVEL JENDELA MENGHADAP JALAN, GADIS ADIKARA (karya Ruhaini Matdarin) dan Persimpangan Lebuh Raya (karya Dr Chaco Bullah), majlis diadakan di South Atrium, One Borneo sempena Pesta Buku Sabah 2009, dalam majlis ini YDP Encik Jasni Matlani dan Dr. Chacho Bullah memperkatakan tentang novel dan kumpulan cerpen tersebut.

3). Pada 21 Julai, bertempat di Dewan Saadah, Wisma Muis, YDP Encik Jasni Matlani membentangkan kertas kerja bertajuk 'Remaja dan Sastra Islam dalam perspektif Islam Hadahri, majlis ini telah dihadiri 500 orang peserta, sebahagian besar golongan remaja.

4). Pada 22 Julai 2009 YDP BAHASA telah dianugerahkan Tokoh Penyair Islam Sabah sempena Karnival Kesenian Islam dan disampaikan oleh TYT Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Datuk Seri Panglima Haji Ahmadshah Bin Abdullah.

5) Bermula 20 sehingga 22 Julai, BAHASA menjual buku-buku penulis Sabah sempena Ekspo Karnival Kesenian Sabah di dewan legar Wisma MUIS, antara buku yang dijual novel Dendam Pencinta karya Ann Aisyah, Negeri Malam karya Jasni Matlani, Sabah Sabah Dalam Kritikan karya Jasni Matlani, buku politik Datuk Lajim Haji Ukin yang berjudul Datuk Lajim Haji Ukin Penyelamat Umno Sabah karya Jasni Matlani, kumpulan puisi Terbang Nan Tinggi karya Raymond Majumah, juga kumpulan puisi Hasyuda Abadi turut dijual dan mendapat sambutan yang mengalakkan daripada pengunjung.

No comments: